Referat fra medlemsmøte 29. januar 2013

Referat ved Odd Høydalsvik.

Uformelt møte

Årets første BAF-samling gikk av stabelen hjemme hos Roar Hansen.

Roar orienterte om vårens program, deretter gikk praten livlig om ulike temaer. Kjell Kloster ga en grundig innføring om komet Panstarrs som muligens kan bli et flott skue på tidlig kveldshimmel i siste halvdel av mars og litt ut i april. Han presenterte et plott av kometens bane, inkludert hvordan den vil stå på himmelen sett fra Bergen.

Astrofoto ble kveldens andre store samtaleemne. Et av våre nyeste medlemmer, Ronny Hjelland, viste et meget flott bilde av Jupiter med de 4 største månene. Ellers viste Odd en time-lapse film av en dobbel månepassasje over Jupiters overflate. Mange gode tips ble utvekslet.

Roar bød også på pizza, kake og kaffe. Så dette ble en meget hyggelig kveld der vi ble enda bedre kjent med hverandre.

Kjell Kloster sitt plott av banen til komet PANSTARRS (klikk bildet for større versjon):

Komet Panstarrs

Ronny Hjelland sitt Jupiterbilde:

Jupiter

Foto og copyright: Ronny Hjelland

Ronny skriver om bildet: Den kalde perioden vi hadde i januar ga stor spredning i lyset på nattehimmelen. Dette bildet av Jupiter er sammensatt av to påfølgende bilder jeg tok 12. Januar 2013 kl 22:45 i Loddefjord bydel i Bergen. Bildene er tatt med Canon EOS 600D påmontert et Sky-Watcher 150 Newtonisk teleskop med Super 25 Wide Angle okular. Bakgrunnen er fotografert med høy ISO 3200 0"5 sek. For å få frem månene og skinnet fra Jupiter. Jupiter er så fotografer med ISO 200 1/30 sek for å få frem fargene. Bildene er satt sammen, beskjært, rotert og rettvendt i Photoshop. Bakgrunnen er lett bluret. Månene er Callisto, Europa, Io og Ganimedes (fra venstre mot høyre).

Odd Høydalsvik sine bilder fra månepassasjen:

Jupiter Transit

Foto og copyright: Odd Høydalsvik

Den 10 januar passerte månene Io og Ganymedes mer eller mindre samtidig foran Jupiter. Jeg fotograferte fenomenet med en 100mm refraktor med 2,5x barlow og et 1.3 megapixel monokrom videokamera. Det ble tatt 220 korte filmsekvenser i løpet av de snaue 4 timene passasjen ble observert. Hver sekvens ble satt sammen til enkeltbilder. 4 av disse vises over. Alle de 222 enkeltbildene ble satt sammen til en film som man kan se på YouTube ved å klikke på bildet.

Oppe til venstre: Io (øverst) og Ganymedes (nederst) før de går inn foran Jupiter. Klokka 19:52

Oppe til høyre: Io sees akkurat på kanten av Jupiter, mens Ganymedes allerede er litt inne på planetskiva. Klokka 20:30

Nede til venstre: Io befinner seg akkurat på andre kanten av planetskiva, mens Ganymedes er ferdig med sin passasje. Skyggen til Io kan sees omtrent midt på planeten. Klokka 22:32

Nede til høyre: Begge planetene er ferdig med passasjen, skyggen til Io har fortsatt et stykke vei å gå. Klokka 22:47

På de to nederste bildene kan vi også se den store røde flekken nede til venstre på Jupiter (dog uten farge her).

Tilbake